Handleiding

Uit Japans-Nederlands woordenboek
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoe een woord opzoeken in het woordenboek

Gebruik de zoekfunctie bovenaan elke pagina om een woord op te zoeken in het Japans of het Nederlands. Japanse woorden kunt u opzoeken in kanji, hiragana of rōmaji (transcriptie naar het alfabet). Indien u via de zoekfunctie niet de gewenste resultaten bereikt kunt u ook bladeren door het online woordenboek, net zoals bij een papieren woordenboek.

Hoe een nieuw artikel aanmaken

De site van het Japans-Nederlands woordenboek is een wiki, wat betekent dat u zelf verbeteringen kan aanbrengen en woorden toevoegen.

  1. Aanmaak van een nieuw artikel
  2. Voorbeeldsjabloon
  3. Redactionele afkortingen
  4. SjabloonWoordenlijst

Transcriptie

Dit woordenboek hanteert de herziene versie van het Hepburn-systeem. Als hoofdregel geldt dat klinkers uitgesproken worden zoals in het Italiaans, en medeklinkers zoals in het Engels. De lang uitgesproken a, o en u worden door een macron (het lengteteken ¯ boven de klinker) aangegeven, en waar het de oorspronkelijke Japanse woordenschat betreft staan ei en ii resp. voor een lange e en i; bij de transcriptie van leenwoorden echter krijgen deze beide lang uitgesproken klinkers eveneens een macron: ē en ī. Voorts wordt een n voor een m, b of p als een m uitgesproken, en signaleert het afkappingsteken (') de overgang tussen een nasale klank en een klinker.